een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

FEMKE VINDEVOGEL EN HANNELORE BEDERT GENOMINEERD VOOR BRONZEN UIL, OOK PFEIJFFER OP HET BETERE BOEK

Nieuws

Grand Tour langs de Middellandse Zee

De Nederlandse in Genua wonende schrijver Ilja Leonard Pfeijffer opent het literaire festival om 12.30 u in Bibliotheek De Krook met een gesprek over zijn inspirerende plekken aan de Middellandse Zee. Pfeijffer is vooral bekend van zijn publicaties Ondraaglijke lichtheid, Grand Hotel Europa en La Superba. Naast Pfeijffer is er een plejade van schrijvers aanwezig die boeiende verhalen vertellen over de Middellandse Zee:
de Turkse schrijver Burhan Sömnez, (over Turkije en zijn bekroonde roman Istanbul, Istanbul),
de Vlaamse schrijfster van Marokkaanse afkomst Rachida Lamrabet (over haar nieuwe roman Vertel het aan iemand),
de Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun (geboren in de hoofdstad van Syrië, Damascus, over Weg van Damascus),
de Nederlandse historicus Fik Meijer (over de antieke geschiedenis van de Middellandse Zee en zijn nieuwe boek Schoonheid voor het oprapen: Romeinse kunstjagers en hun najagers),
de Congolees-Brusselse schrijver In Koli Jean Bofane (over zijn nieuwe boek De schone van Casablanca),
de Vlaamse dichter-classicus en vertaler Patrick Lateur en
theatermaker en artistiek leider van de KVS-Brussel Michael De Cock (over Griekse en Latijnse mythes, geïllustreerd door de Gentse Gerda Dendooven).

Bijzondere aandacht is er ook voor Arabische dichters in de programmaonderdelen “Poëzie en muziek uit de Arabische wereld”, gepresenteerd door Midden-Oostenexperte Brigitte Herremans. Onder meer Fatena Al-Ghorra (Palestina) en Taha Adnan (Marokko) treden op. Ook aandacht voor (literaire) eilanden, waarbij het Vlaams-Nederlands Huis deBuren vier jonge dichters voorstelt: Iduna Paalman, Giuseppi Minervini, Bernke Klein Zandvoort en Younes van den Broeck. Die lieten zich in hun bloemlezing inspireren door een eiland in de Middellandse Zee.
Het volledig programma is te vinden op de website https://hetbetereboek.be/

Debuutprijs De Bronzen Uil Op Het Betere Boek wordt ook De Bronzen Uil uitgereikt , dat is de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het jaar. Naast de prijs toegekend door een jury, is er ook De Bronzen Uil Publieksprijs, waarvoor je nog kan meestemmen tot en met donderdag 10 oktober. Bij de genomineerden voor De Bronzen Uil 2019 zijn er ook twee Gentse auteurs, Hannelore Bedert met Lam en Femke Vindevogel met Confituurwijk.
De Vlaamse zangeres en liedjestekstsschrijfster Hannelore Bedert woont in Sint-Amandsberg en schreef met Lam (2018) een heldere en aangrijpende debuutroman over de levensloop van het vrouwelijke hoofdpersonage Lucia. Femke Vindevogel studeerde muziek aan de Hogeschool Gent en beeldende kunst aan Sint-Lucas School of Arts Gent en situeerde haar debuutroman Confituurwijk (2019) in een Gentse achterstandswijk in Sint-Amandsberg, waar het hoofdpersonage Marie De Geest haar levensweg probeert te vinden, samen met talrijke volkse mensen.

Van 16.45 tot 17.30 u worden alle genomineerden geïnterviewd in Bibliotheek De Krook:

Hannelore Bedert met Lam

Annmarie Haverkamp met De achtste dag

Mariken Heitman met De wateraap

Julien Ignacio met Kus

Tim Kamps (onder voorbehoud) met De verschrikkelijke jaren tachtig

Femke Vindevogel met Confituurwijk

Stem mee voor de Bronzen Uil Publieksprijs en lees meer info op
https://hetbetereboek.be/bronzen-uil/