… vrees voor 't zelfbehoud? O neen, neen, van wat belang is thans desnoods een menschenleven min of meer. Doch... al die arme jongens prijs gegeven aan verminking en aan dood!

Virginie Loveling (1914)

ERIEK VERPALE ONVERWACHTS OVERLEDEN

Nieuws

Na een kort poëtisch succes in de jaren 1970, werd Eriek Verpale vanaf 1990 vooral bekend met zijn brievenboek Alles in het klein (NCR-Literair-prijs 1992) en het Siamees dagboek met dichter Luuk Gruwez, Onder vier ogen.

Na enkele succesrijke toneelstukken – Olivetti 82 werd zelfs tweemaal verfilmd –, de zogenaamde ‘nagelbrieven’ in De patatten zijn geschild (1998) en de roman Katse nachten (2000) taande Verpales ster in het literaire wereldje in Vlaanderen onheilspellend snel, hoewel hij zijn dagboeken, brieven en studiewerk omtrent de Jiddische literatuur bleef verderzetten (maar niet meer publiceerde).

"Ik hou niet van "kunst". Allemaal onzin. En literatuur? Ook allemaal onzin. Je ziet wat er van komt: een stukje Peyton Place," fulmineerde de auteur in Katse nachten.

Lees meer over Eriek Verpale, zijn band met Gent en enkele ‘Gentse fragmenten’ op deze website literairgent.be/lexicon/auteurs

Lees een impressie van Jasper Henderson over Eriek Verpale in de-gids.nl, en een gesprek met de auteur in knack
Lees werk van & commentaren bij Eriek Verpale via www.dbnl.org en zbb.aquabrowser.be/authors/Verpale