Els Moors wint J.C. Bloemprijs 2015


Els Moors heeft de J.C. Bloemprijs 2015 gewonnen voor de volgens de jury “opmerkelijk prikkelende dichtbundel” Liederen van een kapseizend paard (2013). De andere genomineerden waren Dennis Gaens, Froukje van der Ploeg, Max Temmerman en Maud Vanhauwaert. De prijs wordt feestelijk uitgereikt op 18 april 2015 in Steenwijk (Nederland), waar Saskia Stuiveling het juryrapport voorleest en ook de voormalige winnares Ester Naomi Perquin optreedt.
De J.C. Bloem-poëzieprijs is een tweejaarlijkse Nederlandse poëzieprijs. In 2001 is besloten deze prijs voor de beste tweede bundel in het leven te roepen en in 2003 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de Nederlandse dichter J.C. Bloem, klassiek geworden door zijn vers “Domweg gelukkig, in de Dapperstraat”.

Moors werd geboren in Poperinge (1976) en groeide op op het West-Vlaamse platteland. Op haar elfde verhuisde ze naar Gent, waar ze Germaanse filologie studeerde aan de UGent. Ze was er ook actief als freelance journaliste en bekend als ‘nachtburgemeesteres’ in het jongerencafé Video op de Oude Beestenmarkt. Uit die tijd dateren ook columns over het nachtleven in Gent.

Ze studeerde daarna aan de Rietveldacademie in Amsterdam, waar ze zes jaar bleef wonen (2002-2008). Daarna verhuisde ze naar Brussel waar ze nu werkt.

De Vlaamse dichteres publiceerde eerst in het Nederlandse tijdschrift Krakatau, trad op in de VPRO-programma’s ‘Nachtpodium’ en ‘De avonden’, nam deel aan 'De Nachten' 2010 in de Singel Antwerpen en aan enkele Nederlandse poëziefestivals. Ze brak pas echt door met het lange gedicht ‘De witte fuckende konijnen’ in Yang, (2004/4). Moors combineert alledaagse taal met een bevreemdende metaforiek.

Haar officieel poëziedebuut Er hangt een hoge lucht boven ons verscheen in 2006 en won de Herman de Coninckprijs 2007. In 2013 verscheen haar tweede bundel Liederen van een kapseizend paard, waaruit het gedicht “Engel leg een nieuw lichaam voor me klaar” ook al genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht 2015. Voor de hele bundel werd ze nu onderscheiden met de J.C. Bloem-poëzieprijs 2015.

 

Ze publiceerde ook de onconventionele ‘roadnovel’ Het verlangen naar een eiland (2008) en Vliegtijd, drie verhalen en een brief (2010). Moors publiceerde ook gedichten in Het liegend konijn en recenseerde literatuur voor o.a. Armada, Deus ex machina en nY.

Meer werk van Els Moors vindt u op DBNL en bij het poëzieplatform Paukeslag

Het bekroonde werk en andere titels vindt u in de Gentse bibliotheek


Een lemma over Els Moors is in voorbereiding.