Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

EEN GOEIE GENTSE LITERAIRE FEESTEN GEWENST!

Nieuws

Theater, revue en comedy

Mathias Sercu pakt bij NTGent/Arca uit met een theatrale familiegeschiedenis, De broers. Niet te verwarren met de herneming van De-broers-geboers, van de Gentse theaterschrijver Arne Sierens, in De Centrale. Jo van Damme schreef Zakman/ (naar de bekende Gentse vrijwillige dakloze), Frank van Laecke regisseert het stuk in de Minardschouwburg. Op dezelfde locatie voert Luk ‘Pierke’ de Bruyker (met Koen Crucke en Ann de Prest) de Revue van de Minardschouwburg op door zijn held Romain Deconinck als ervaringsdeskundige op de planken te doen herleven, en wordt ook Nen dubbele rendez-vous gespeeld, een stuk van Jeroen Maes, bewerkt door Jan de Raedt, in het Gents dialect. Poppenkoning Jean-Pierre Maeren doet het ook in ’t Gents met In mijn stroatje zijn ’t allemaal komieke, maar dan in de Sint-Pietersabdij.

Ook Gents getint is de verhalende opvoering over Hélène Maréchal, door Eric Bauwens, in de Cultuurkapel aan de Sint-Antoniuskaai. Daar voert Marc Reynaerts (i.s.m. Ann Lemaitre en Philippe de Chaffoy) ook de populaire Franse chansonnier Pierre-Jean de Béranger voor het voetlicht, de eerste Franse superster van de 19deeeuw. De Melomanen herdenken Romain Deconinck, de Gentse koning van het volkstoneel, door zijn stuk Ons politie in positie op d’expositie weer tot leven te wekken, in een regie door Roger Bolders, in het Auditorium aan Onderbergen 61.

Luk de Bruyker schreef samen met Zaki (de Waele) Blauw ende trouw: een verzweegene Gents drama, een productie van Taptoe’s Erf; over Luk-de-Bruyker. Over De Bruyker is in het Amsab (tegenover Vooruit) ook de documentaire 'k-peize-in-t-gents te zien, gedraaid door Juul Vandevelde.

Wim Claeys herhaalt zijn autobiografisch stuk Zwartzak in school De Oogappel aan de Bisdomkaai 1, en brengt op dezelfde locatie ook zijn cabaretstuk De zwanenzang van Karel Waeri, over de legendarische Gentse volkszanger. Jo Decaluwe biedt met ‘Kies!’ een keuze uit negen verhalen van schrijver Cyriel Buysse aan en herneemt zijn stuk over melaatsenpater Damiaan in de Tinnenpotstraat 21. Op dezelfde locatie vertelt Frank Degruyter ‘Van Reynaert en andere vossen’, komen Kamagurka en Herr Seele nog eens samen in een comedyshow ‘The return of the comeback’, en brengt actrice Marilou Mermans ‘Oud ijzer’tot leven i.s.m. Tg Wuivend Riet, dat zich voor ‘Pas de trois’ liet inspireren door teksten van Genet, Pinter, Fassbinder, Ingmar Bergman en Woody Allen.

De Valse Teefjes zingen er (deels in het Gents) ‘Vrouwentongen veel culot’, over dagelijkse ‘besognes’. Ludo Vandeau, Karlijn Sileghem en Ad Cominotto vertellen en zingen er het verhaal van het Franse chanson, Rien que l’amour. En in Scala/ Theaterplatform Gent wordt Ronny Verheyens biografische voorstelling Edith & Simone opgevoerd, over de Parijse chanteuse Edith Piaf en haar stiefzuster Simone.
Nog meer theater is er met Boven Gent rijst, een creatie van Theater Box (Pijndersstraat 16), G>LINK>T , een festival van TG de Link in Arca, of theaterlezingen door Compagnie CouRage (Klein Turkije 2). En Wim de Coninck gaat in het Sint-Barbaracollege met een monoloog door Paul Goossen Den boer op. De Van Daele Compagnie speelt een Gentse komedie, De Verslunste Dahlia, in de Buurtloods aan de Patrijsstraat 10. Nut en Vermaak Mariakerke voert een andere Gentse klucht op, ’t Es spel in ’t hotel (De Zulle, Wondelgem).

Tradities zijn er om in ere te houden en dus staan ook Kommil Foo (met Oogst), Kloaver Viere (Wij zijn weere van corvee), ’t Gents Cabaret (met een Revue festival), Pascale Platel (met Populier), het Gents stroppen-theater (met 'Tijdelijk'), Dreidekkerproducties (Fieste op ’t ieste), Variété Theater Vlaanderen (De Revue) en Mieke Felix (Kahaanivertellingen) op de planken. Deze laatste varieert elke dag in onderwerp en locatie, van Faust (naar Goethe), Dorian (naar Oscar Wilde), Dada/Cabaret Voltaire en Roodkapje-variaties, naar Vrede, godverdomme, vrede (naar Michel de Ghelderode) en De eeuw van Sarajevo, tot ‘Het laatste verhaal’, over Antigone, Patrice Lumumba & koning Boudewijn.

Literatuur, poëzie, Gentse liedjes en Gents dialect

In de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde (Koningstraat 18) kan je opnieuw een Literair Zomerlief vinden: bekende lezers (o.a. Jean-Pierre van Bendegem, Chokri Ben Chikha, Freeck Braeckman, Peter Adriaenssens, Mia Doornaert) kiezen en praten er over hun favoriet fragment uit boeken van Tom Lanoye, Luuk Gruwez, Bart Moeyaert, Jozef Deleu, Ann de Craemer, Rachida Lamrabet, Joke Hermsen en Elvis Peeters; een samenwerking van KANTL met Masereelfonds en Trefpunt, dat ook zijn vijftigste verjaardag viert met een overzichtsexpo.

In het Huis van de Mens (Geuzenhuis, Kantienberg 9) staat een literair aperitief gepland met romanschrijfster-podcaster Heleen Debruyne en in Poëziecentrum (Vrijdagmarkt 36) is er weer Poemtata met Vlaanderens bekendste puntdichter Denis Nowé, Dichters op zolder (o.a. Delphine Lecompte, Christophe Vekeman, Mustafa Kör), Sneeuwwoordje en de 7 dwergen (met Maya Wuytack, de Poemtata-poëziewinnaar e.a.), Massastrandingen, door Moya de Feyter, en een Roadshow Mensen zeggen dingen (zie poemtata-de-gentse-feesten-2019).

En op 26-27 juli zitten er aan de Oude Beestenmarkt 7 (BarbRoos) ook weer Dichters in ’t raam tijdens de Gentse feesten. In Nucleo (Lindenlei 38) vindt eveneens een performance plaats, Red with blue dots, en zijn er gedichteninstallaties van Deadpoet te zien.

De muzikale familie Van Killegem brengt poëzie en muziek, Wim Claeys opnieuw zijn Nacht van de vuile liedjes. In Le jardin secret (Huis van Alijn) zingt Kimberley Claeys liedjes van Lieven Tavernier, elders vind je Fred Geirnaert, Gido van Gent, de zangboot en café chantant-voorstellingen in het Gentse dialect (Galgenhuis, Geuzenhuis, Sint-Godelieve Wondelgem…), de Gentse Zangstonde (Kleine Begijnhof), De Straatschenders en Kurt Burgelman van Biezebaaze.

Wandelingen, rondleidingen en stadsvertellingen

Tijdens de Feesten meten ook de Gentse instellingen en rondleidingen zich een Gents dialect-pak aan: in de Sint-Jacobskerk is er op 21 juli een misviering in het Gents, in het STAM (Stadsmuseum Gent) krijgt Het verhaal van Gent een dialectklank en in de Plantentuin van de UGent moeten de Latijnse plantennamen opboksen tegen de Gentse tongval.
Hoelang dat dialect nog meegaat, kom je wellicht te weten op 22 juli in Parlez-you Gents? (Masereelfonds, Hof van Rijhove) of bij ‘-4 of de moord op het Gents’ door Circo Daparro (in de Academie voor Woord, Muziek en Dans, aan de Poel 17). En waar te zoeken naar de Rechtvaardige Rechters, het gestolen paneel van het Lam Gods? Rep je naar het Sint-Baafshuis aan de Biezekapelstraat 2, achter de Sint-Baafskathedraal, vooraleer het Van Eyckjaar – waarover we hier later berichten – op gang komt!

Wie graag wat verder wandelt en Gent door insiders wil leren kennen, kan terecht bij de Gentse gidsen en de Gidsenbond Oost-Vlaanderen, Gandante en Vizit: in de voetsporen van Walter de Buck, of Nero (Marc Sleen), langs de Gentse Street Art, naar het funerair erfgoed van Campo Santo, voor en tegen Keizer Karel, homerische Gentse helden, of gewoon ludiek op stap door de stad. Het Huis van de Mens organiseert ook nog een theaterwandeling in het teken van Jan Frans Willems, de vader van de Vlaamse Beweging.

Het volledige programma van de Gentse Feesten en alle details inzake opvoeringen en locaties is per dag en trefwoord:

https://gentsefeesten.stad.gent/en/search

Literair Gent: Alles over Literair Gent-auteurs, -verenigingen, -evenementen, tekstfragmenten en literaire wandelingen op:

http://www.literairgent.be