Ed du Perronprijs voor De bekeerlinge van Stefan Hertmans


Hertmans haalde het van de Nederlanders Rodaan al Galidi en Carolijn Visser.
Voor De bekeerlinge baseerde hij zich op historische bronnen. Hij ontdekte in een Provencaals dorp in Frankrijk sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die omwille van haar verboden liefde met een joodse jongen, opgejaagd wordt en door Europa vlucht. Hertmans reisde in haar voetsporen terug, van Caïro naar de Provence, en verbeeldde de duizelingwekkende tocht van deze vluchtelinge, in een wereld die uit was (én is) op haat en wraak.

De Ed du Perronprijs is een initiatief van de Faculteit der Letteren van de Universiteit Tilburg en de gemeente Tilburg. De prijs wordt sinds 1986 jaarlijks toegekend aan personen of instellingen die zich door een actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. De prijs bestaat uit een oorkonde, een geldsom van 2500 euro, en een speciaal textielobject.

Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs voor zijn boeken Gelukszoekers en Idyllen en zijn columns in NRC Next. Het is pas de tweede keer dat een Vlaming de Ed du perronprijs wint; de eerste was Koen Peeters in 2012 voor zijn roman Duizend heuvels.

Info over Stefan Hertmans, De bekeerlinge op debezigebij.nl/ en in de bibliotheek

Lees meer in De Volkskrant en Humo:
http://www.volkskrant.nl/recensies/de-hoofdpersoon-blijft-je-nog-lang-achtervolgen~a4391379/

http://www.humo.be/humo-archief/369947/de-bekeerlinge-stefan-hertmans-opvolger-van-oorlog-en-terpentijn

Meer info over Stefan Hertmans en Gent, zie op deze website, in het lexicon