Mardi 13 octobre 1914. (…) tous les Gantois sont convaincus que cette occupation de leur ville par la soldatesque teutonne est une chose purement passagère…

Marc Baertsoen (1929)

DUITSE INVAL 1914 IN LITERAIRE GETUIGENISSEN

Nieuws

De bibliotheek Gent toont in een digitale tentoonstelling de ooggetuigenverslagen van Marc Baertsoen, Jozef de Graeve en Virginie Loveling, drie auteurs die op Literair Gent ook al geïnventariseerd werden. De eerste twee waren uit hoofde van hun journalistieke beroep verslaggever van de dagelijkse gebeurtenissen, Loveling schreef – met gevaar voor eigen leven - haar zeer persoonlijke aanvoelen en kritische kijk op de oorlogsperikelen neer in een omvangrijk dagboek, waaruit op deze website enkele uittreksels te lezen zijn. De volledige tekst werd in 2013 nog heruitgegeven onder de titel Oorlogsdagboeken 1914-1918 : een vrouw vertelt over haar Eerste Wereldoorlog (zie bibliotheek.gent.be ) maar zijn ook integraal online te lezen.

Meer info en leeslijsten over de Groote Oorlog in de Bib-in-Touch-presentatie op de 3de verdieping van de Gentse hoofdbibliotheek (Zuid).

Met de rug tegen de muur
Tot 13 november 2014 kan u ook de originele tekstaffiches van de waarschuwingen en oproepen aan de bevolking, die de Duitse opperbevelhebber von Beseler uitvaardigde, gaan bekijken in de inkomhal van De Zwarte Doos (Stadsarchief)

Eerder dit jaar organiseerde het Masereelfonds i.s.m. Kloarte, al een lezing over “Het dagelijks leven in Gent ijdens WOI”, over gewone mensen in ongewone omstandigheden, met o.a. fragmenten uit de oorlogsdagboeken.