De Tigris en de Euphrates vergaderen ineen, ghelijc te Ghend de Leye ende de Schelde

Joos van Ghistel (ca. 1485)

DICHTER FRANK ZONDERLAND OVERLEDEN

Nieuws

Frank Zonderland werd als Ronald Joseph Helena Vermeulen te Gent geboren op de eerste dag van het jaar 1951. Hij studeerde voor leerkracht middelbaar onderwijs aan de Rijksnormaalschool te Gent. In 1979 volgde hij nog een opleiding voor het bibliotheekwezen en later een letterkundig- artistieke opleiding bij Creatief Schrijven en aan de SchrijversAcademie te Antwerpen (2012-2015).
Hij was enige jaren medewerker van de Stedelijke Openbare Bibliotheek te Gent, in de toenmalige vestigingen op de Ottogracht en aan de Kouter. Nadien was hij twee decennia lang ambtenaar bij Binnenlandse Zaken (1996-2016). Vermeulen was in 2000 kandidaat voor de ludieke partij Digter bij de Gentse gemeenteraadsverkiezingen.

Hij verkaste eind 2008 van zijn geboortestad naar het net over de Nederlandse grens gelegen Sas-van-Gent en verkreeg in 2016 ook de Nederlandse nationaliteit.

Hij debuteerde als Frank Zonderland in 1987 met de kunstmap Zodiac-suite, een door de dierenriem geïnspireerde reeks gedichten in kaartvorm, met illustraties door Johanna M.Gevaert. Twee jaar later volgde zijn poëziebundel Elysium 2000 (1989, herdruk 1990), in 1993 gevolgd door Wie winden zaait zal stoffig zijn.

Geregeld figureert de stad Gent in zijn poëzie. Zo confronteerde hij in Elysium 2000 verleden en heden in het gedicht “Gent; mijn stad” en noemde zijn geboorteplek “een leeglopende batterij”. In het “literair (k)wartaaltijdschrift Weirdo’s verscheen in 1990 zijn blik op “Ghent by night”.

Recente gedichten van Frank Zonderland verschenen in themanummers van de tijdschriften Gierik&NVT (nr. 128, thema “Wandel”, 2015) en Deus ex Machina (nr. 159, thema “Angry Young Wo/Men”, 2016), en in de Nederlandse expobundel Duizendpotig zijn wij (2019, bij ARS, Leiden).

In 2018 verscheen nog zijn eigen poëziebundel Spreidstand, met zowel erotische en soms uitgepuurde gedichten, als verzen met een sterk maatschappijkritische inslag (die een rode draad door zijn poëzie vormt), maar soms verglijden tot cynisme. Het gedicht “In Provence” uit die bundel werd in een Engelse vertaling uitgebracht op cd, ingezongen en op piano begeleid door Rudy de Sutter.

Zonderland voelde zich sterk verwant met de Nederlandse dichter Simon Vinkenoog – aan wie hij in Spreidstand het vers “Dichter des vaderlands” wijdde. Vinkenoog karakteriseerde de Gentse dichter van Elysium 2000 op zijn beurt als “een voorbijganger, die zijn inzichten deelt met iedereen, om zijn rol als dichter te verduidelijken.” Ook het befaamde café Rococo in de Gentse wijk Patershol, waar de dichter bij de uitbaatster Betty kon “thuiskomen”, werd in Spreidstand beschreven.

Bezieler

Ronald Vermeulen was medestichter van de Gentse Vrije Academie, verbonden met het kunstcafé De Toverdoos aan de Lange Violettestraat 144 in Gent. In 1983 werd hij de bezieler van de daaruit ontstane Schrijversacademie Gent, gevestigd aan het Gewad 15. Een collectieve poëziebundel “van eros, roes, lief en leed” verscheen in 1987 onder de titel Op hoop van liefde.

Later werd Vermeulen voorzitter van de in 1993 te Gent opgerichte Vlaams-Nederlandse vereniging Littera vzw., een “academie voor artistieke en communicatieve vaardigheden”, waaraan ook een uitgeverij verbonden was. In de schoot van die vereniging werd ook de Studio Meganck opgericht, van Vermeulens vriend, schilder en keramist Rudy Meganck (1950-2014) die zich in Middelkerke, aan de Belgische kust, vestigde en waar Vermeulen schrijfcoach werd aan de eind 2015 toegevoegde, nieuwe afdeling Schrijfkunst.

Hij was ook nog coörganisator van Het huiszielenproject, een kortverhalenwedstrijd voor Vlaamse en Nederlandse auteurs, waarvan de gelijknamige publicatie in 1999 verscheen; de verhalen waren geïnspireerd door een villa in de Gentse deelgemeente Mariakerke, die later fungeerde als het rustgevende zomerse Parkkaffee na een overdosis Gentse Feestengedruis.

Frank Zonderland won in 1990 de Poëzieprijs van de stad Veurne (BE) en in 2010 met “Kermis in de hel” de Strellus Poëzieprijs van de stad Roermond (NL). Met een Engelse hertaling (“Something memorable”) van zijn gedicht “Er was iets” (opgenomen in Spreidstand) won hij in 2002 een Amerikaanse poëzieprijs.

Beluister Frank Zonderland

op podbean.com/e/poezie-van-frank-zonderland en op vimeo.com

Vind de dichtbundels van Frank Zonderland in de Gentse bibliotheek:
zoeken.gent.bibliotheek.be/

Een lemma over Frank Zonderland is in voorbereiding.