DaaromLeesIk-festival en Week van ‘t Gents

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 november pakt Bibliotheek De Krook in samenwerking met UGent uit met een nieuwe editie van haar festival vol leesplezier #DaaromLeesIk. Naast Dimitri Verhulst, Alicja Gescinska, Dirk de Wachter, Eva Brems, Paul Verhaeghe, Heleen Debruyne en Peter Verhelst, krijgen o.m. Christophe Vekeman, Sylvie Marie, Kevin Amse, Assita Kanko, Johan Braeckman, Dominique van Malder en Lies Steppe een podium om twee dagen hun publiek met allerlei vormen van leesplezier te verrassen.

Reserveer een plekje voor het minifestival met poëzie, rap, spoken word en stand-up, kom naar de samenleesgroep of de voorleesmarathon voor kinderen, of geniet van de culinaire fijnproeverij met kok Tom Vandenberghe vergezeld van tips uit Dimitri Verhulsts lievelingsboeken. Op vrijdag is er een studiedag waarop Nick Montfort (MICT) en Kris Rutten (UGent) pleiten voor boeken lezen om de toekomst innovatiever te benaderen, op zaterdag kan je luisteren naar interviews met UGent-wetenschappers die door romans op een andere manier naar hun vak leerden kijken.

Tijdens het festival kan je doorlopend je leesprofiel testen en door de belevingsexpo Lezen is mooi! wandelen. Alle activiteiten overdag zijn gratis. Wat waar en wanneer lees je op daaromleesik.be/programma

Voor de betalende avondactiviteiten (19-23u) moet je reserveren op daaromleesik.be/inschrijven

Vrijdag 23 november:

19-21u: Het woord bij de daad: Welk boek doet mij de wereld anders bekijken?  – Krookcafé (€1-€5)

21-23u: Mensen zeggen dingen: poëzie, spoken word, rap, stand-up – Krookcafé (€1-€5)

Zaterdag 24 november:

19-22u: M’as-tu lu: proef de lievelingsboeken van Dimitri Verhulst – Krookcafé (€35 talkshow incl. eten en drank)

20.30-22u: Talkshow – Krookcafé (€15 incl. cocktail/mocktail)


De Week van ‘t Gents (25 november – 4 december) opent op zondag met stadscomponist Fulco Ottervanger & maten op de de Kouterkiosk. Wim Claeys trekt met De Stemband alle registers open om op 27 en 28 november in de Bijloke met honderden kinderen Gentse liedjes te zingen (+cd-voorstelling). 

Theater Maskee speelt Mamma Mia in ‘t Gents dialect, Luk de Bruyker speelt in Arca nogmaals het niet te missen Pappie, dagboek van het vergeten (over de dementie van zijn vader), en o.m. ook Kloaver Viere (Gents cabaret) en Cie Van de Leute zijn met Gentse stukken van de partij. Daarnaast kan je genieten van hilarische lessen door Paul Goossens, Patrice Daparro en Freek Neirynck. Aansluitend zijn er een publiek toegankelijk herexamen Gents, een Professor Johan Taeldemanlezing, de komische horrorproductie De historie van Hertog Blauwbaard, de onstaansgeschiedenis van het poppentheater Van Pulcinella tot Pierke (door Luk de Bruyker) en een lunchlezing Tiperie, allerlei kijkjes uit het poortjesleven van Alexis Callant (door Eddy Levis). Een uittreksel uit Tiperi (Gents voor 'petit Paris') en vele andere verhalen in Gents dialect vind je in deze Verhoalijnkskes van de Gentsche Sosseteit (helemaal onderaan).

In het STAM leidt Philippe Dumarey je in onvervalst Gents door Het museum van de misdaad. De Gentsche Sosseteit brengt op 30 november hulde aan Lodewijk Lievevrouw-Coopman, auteur van het Gents woordenboek en reikt op 4 december, de slotdag van de Week van ‘t Gents, opnieuw Gentse Handjes uit aan verdienstelijke Gentenaars. Zelfs grensgemeente Merelbeke haalt Gentse liedjes van onder het stof.

Meer info en het volledige programma van de Week van ‘t Gents (incl. alle nevenactiviteiten en de optredens van het kinderpoppentheater) op www.stad.gent/weekvanhetgents

Meer info over Gentse dialectschrijvers en de Gentse taal op Literair Gent onder Overzichten,
respectievelijk op overzicht-gentse-dialectschrijvers/ en 
de-gentsche-toale-dialect-als-schrijf--en-literatuurprobleem/

Volg ook het project www.walterdebuck.be