Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

CITY BOOKS GENT-SCHRIJVER WIM BRANDS OVERLEDEN

Nieuws

(athenaeum.nl)

Wim Brands (Brummen, 29.03.1959 - Amsterdam, 04.04.2016) was een Nederlandse dichter, prozaschrijver, radio- en televisiepresentator, bloemlezer en redacteur. Hij debuteerde op negentienjarige leeftijd als dichter in Hollands Maandblad en schreef verhalen voor Vrij Nederland. Sinds 1987 was Brands als radio- en televisiemaker werkzaam voor de VPRO, eerst samen met Wim Noordhoek als oprichter van het programma 'De Avonden', daarna met ‘BrandsmetBoeken’ en vooral met het tv-programma ‘Boeken’.

Na zijn debuutdichtbundel Inslag (1985) publiceerde hij o.a. De schoenen van de buurman (1999), Ruimtevaart (2005), Neem me mee, zei de hond (2010), en 's Middags zwem ik in de Noordzee (2014), dat erg positieve recensies kreeg.
Zelf stelde hij ook een bundel samen met werk van jonge schrijvers van het nieuwe millennium: De Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw (2015). Hij was ook co-auteur van titels over René Gude (Sterven is doodeenvoudig, iedereen kan het, en Serendipiteit (beide 2014) en werkte mee aan het populaire boek Nederland: een objectief zelfportret in 51 voorwerpen (2015).

In het Citybooks-project van deBuren schreef hij voor City Books Gent het verhaal ‘De fanfare die een olifant opat’ (2015), waarin naast Guido Lauwaert enkele excentrieke Gentenaars opduiken. Maar waarin Brands van Gent ook een magnifiek portret maakt:

“Toen ik 's avonds voor het eerst voor mijn raam stond en naar de stad keek viel me op hoe theatraal de overkant eruitziet. Of misschien is het beter om te zeggen: als een schilderij van Magritte, zwarte schaduwen in de nacht. “

Lees of hoor het hele City Books Gent-verhaal op
http://www.citybooks.eu/nl/steden/citybooks/p/detail/de-fanfare-die-een-olifant-opat

Lees en hoor meer over het overlijden van Wim Brands op
http://www.vpro.nl/boeken/artikelen/nieuws/wim-brands-overleden.html

en in de ‘Nooit meer slapen’-aflevering in het teken van Wim Brands op http://www.vpro.nl/speel.RBX_VPRO_707648.html

Lees een treffend gedicht van Wim Brands bij Terras:
http://tijdschriftterras.nl/omer/

Een lemma over Wim Brands is in voorbereiding