Men hore [Anseele] in zijn eigen taal, zijn Gents dialect, de zo soepele, kernachtige spraak, ruig en ruw, zo geestig ondeugend en slecht gemanierd, een beetje canaljeus zelfs

Paul Kenis (1930)

CARLL CNEUT WINT VLAAMSE CULTUURPRIJS LETTEREN

Nieuws

Opvallend is dat dit keer een illustrator de Vlaamse Cultuurprijs Letteren wint. De jury verantwoordde haar keuze omdat ze in tijden van beeldcultuur een brug wil slaan tussen woord en beeld en Cneuts werk een internationale impact heeft. Het rapport noemt Cneuts recente boek De gouden kooi een “evenwichtige, dynamische en technisch perfecte compositie".

Cneut zelf vindt dat “illustratoren jarenlang wat onder de mat (zijn) geschoven, maar de laatste tijd hebben we bewezen dat we een belangrijk deel van de literatuur uitmaken. De grenzen tussen beeld en tekst zijn ook aan het vervagen, vind ik."

In 2014 liep in de Gentse Sint-Pietersabdij de erg aparte en succesvolle tentoonstelling 'In my head', die helemaal Cneuts zorgvuldig opgebouwde werk weerspiegelde. "De onafgewerkte beelden en lege plekken in de expo passen volledig binnen Cneuts poëtica. Ze zijn een voortdurende uitnodiging aan de lezer om zelf deel te nemen en het verhaal te vervolledigen. Door zelf op de tentoonstelling te tekenen, bracht Cneut zijn kunst dichter bij het publiek en creëerde hij een unieke belevenis van zijn kunst," aldus de jury van de Vlaamse Cultuurprijs. Die bestond uit Patrick Lateur (voorzitter), Kevin Absillis, Jen De Groeve, Bea De Koster, Fikry El Azzouzi, Ilke Froyen, Dorian van der Brempt, Iris Van Germeersch, Johan Vandenbroucke en Lyne Viskens. De Vlaamse Cultuurprijs levert Cneut 12.500 euro en een beeldje van kunstenaar Philip Aguirre op.

Cneut debuteerde in 1996 als prentenboekillustrator met Varkentjes van marsepein van Geert de Kockere. In 2002 verscheen zijn eerste zelf geschreven boek Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf. Daarna werkte hij ook samen rond het werk van literaire grootheden als Maurice Maeterlinck (De blauwe vogel, in een vertaling van Do van Ranst) en Peter Verhelst (Het geheim van de keel van de nachtegaal, naar het sprookje van Hans Christiaan Andersen, zevenvoudig bekroond met o.a. de Wouterje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en Gouden Uil Jeugdliteratuur en de Plantin-Moretusprijs voor beste boekomslag (alle in 2009). Voordien won hij al twee Boekenpauwen, een Zilveren Penseel, de Bologna Ragazzi Award Special Mention 2001, en in 2010 zowel Boekenpluim, Zilveren griffel als Zilveren Penseel voor Fluit zoals je bent, in samenwerking met Edward van de Vendel. Cneut tekende ook voor The New York Times.

Carll Cneut (Roeselare, 1969) groeide op nabij de Vlaams-Franse grens, studeerde Grafische vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Gent, waar hij ook woont en werkt. Zijn boeken werden wereldwijd vertaald. Zijn streekgenoot en stand-up comedian Wouter Deprez, inmiddels ook Gentenaar, vertelde bij Cneuts expo ‘In my Head’ over diens kinderwereld en het ontstaan van zijn tekenkunst. Dat verhaal Klei is nu ook te beluisteren op cd met bijbehorend geillustreerd boekje en West-Vlaamse woordenlijst.

Lees meer over Vlaamse Cultuurprijsuitreiking op demorgen.be

Meer informatie over Carll Cneut op http://jeugdliteratuur.org/ en wikipedia (leven, werk, bekroningen en bibliografie).

Voor info over de voorbije expo ‘In my Head’ en ‘De gouden kooi’ kan je terecht op sintpietersabdij.stad.gent en cobra.canvas.be/

Het lemma over Carll Cneut wordt binnenkort aangevuld. Zijn boeken vind je in de bibliotheek.