Uw Kapitool, helaas! eene onvoltooide kroon, / Uw Belfroot, met den draak der kruisvaart overkronkeld, / En Bavo’s tempel, als zijn kunstjuweelen schoon.

Prudens van Duyse (1859)

BLAUWE VOGELS VAN MAETERLINCK OP PREDIKHERENLEI IN GENT EN NIEUWE VERTALING

Nieuws

Het lichtkunstwerk aan de Predikherenlie aan de Leie is gecreëerd door de Franse ontwerpstudio Pitaya. Het werk is geïnspireerd op het beroemde sprookje L'Oiseau Bleu van de Gentse Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Het gaat over de universeel menselijke zoektocht naar geluk, gesymboliseerd door een blauwe vogel. Het kunstwerk was eerder al te zien tijdens het Lichtfestival Gent in 2012. Het maakt nu deel uit van de vaste Gentse monumentenverlichting.

Blauwe Vogels werd feestelijk ingehuldigd op dinsdag 8 november 2016 door schepen van Cultuur Annelies Storms.

Meer informatie over het lichtkunstwerk op https://stad.gent/kunst-op-straat

In Gent is ook de eerste Nederlandse vertaling voorgesteld van Le bourgmestre de Stilmonde (1918) van Maeterlinck, door Maeterlinck-specialist André Capiteyn. Het toneelstuk is gebaseerd op het executiedrama in Aarschot tijdens Wereldoorlog I. Capiteyn vertaalde in 2011 ook Maeterlincks jeugdmemoires, Bulles bleues: herinneringen van geluk.

Meer informatie over de vertaling De burgemeester van Stilmonde in Knack: oorlogsdrama-van-belgische-nobelprijswinnaar-maurice-maeterlinck-vertaald

Lees meer over Maurice Maeterlinck en Gent op deze pagina in het Lexicon.