Aline Sax wint voor tweede keer Gentse jeugdliteratuurprijs

De Kleine Cervantes werd in 1999 ingesteld als Jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent en is genoemd naar de Spaanse grootmeester Miguel de Cervantes, de auteur van Don Quichotte, beschouwd als de eerste roman in de westerse literatuur. De laureaat wordt op Cervantes’ geboortedag (23 april) bekendgemaakt na een debat waarin leerlingen uit Gentse scholen hun favoriete keuze uit een lijst genomineerde werken voor 12-14-jarigen verdedigen.

Aline Sax haalde het van Piet de Loof (Mijn vriend Hitler), Marleen Nelen (Hertz: de zoektocht van Finn Revel), Inez van Loon (Mijn zusje) en Peter Verhelst (De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje). Haar boek Grensgangers verbindt drie levens en drie tijdstippen met één familie en één stad en reikt van de bouw van de Berlijnse muur in 1961 tot de val daarvan in 1989. De problematiek is allesbehalve gedateerd: haar verhaal roept ook vragen op over de politiek-sociale werkelijkheid van vandaag.

Sax studeerde geschiedenis in Antwerpen en Berlijn en doctoreerde in 2012 met een studie over de motivatie en het wereldbeeld van collaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog, Voor Vlaanderen, Volk en Führer. Zij doceerde Publieksgeschiedenis aan de UGent en de Universiteit Antwerpen en is momenteel als professioneel onderzoeker ook verbonden aan het Geheugen Collectief.

Zij publiceerde intussen ook een tiental historische jeugdboeken, over onderwerpen als De dodendraad (Vlaamse Filmpjes), De kleuren van het getto (in Warschau), De hond van Roosevelt, en het eerder genoemde Wij, twee jongens, over jonge landverhuizers anno 1910.

Sax werd onlangs als enige Vlaamse auteur op de London Book Fair ook geselecteerd bij de39 beste Europese kinder- en jeugdauteurs jonger dan 40; daardoor kan ze deelnemen aan het Internationaal Literatuurfestival Aarhus 39 (Denemarken, 25-29 oktober 2017).

Lees meer over de editie 2017 van De Kleine Cervantes:
persruimte.stad.gent

Een volledig overzicht van alle winnaars staat op deze website Literair Gent onder lexicon/evenementen/de-kleine-cervantes-/

Lees meer over Aline sax op www.alinesax.be en bij het geheugencollectief.be

Meer over Grensgangers van Aline Sax in de bib: zoeken.bibliotheek.be