‘Oorlog en terpentijn’ van Hertmans is beste boek

De Top Tien werd bekendgemaakt tijdens een liveshow met Friedl Lesage op de slotdag van de Boekenbeurs. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz reikte de prijs uit. Oorlog en terpentijn is het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden. Het boek won eerder al de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil Prijs van de Lezersjury 2014. Meer info over het boek is te vinden in een vorig nieuwsbericht.

"De grote winnaar van dit prachtig opgezette media-event is de literatuur zelf", vond Hertmans. "Mensen denken altijd dat schrijvers einzelgänger zijn, maar eigenlijk zijn wij heel solidair met elkaar. Ik vind het fijn dat de tijd van de kleinzielige schoolstrijdjes voorbij is, dat auteurs weten dat ze aan hetzelfde zeel trekken."

Ook andere schrijvers met Gentse ‘roots’ waren in de toptien aanwezig, zoals Erwin Mortier, Tom Lanoye en Dimitri Verhulst, de laatste twee zelfs dubbel. Friedl Lesage noemde hen samen met Hertmans de nieuwe "Grote Drie".

Verwonderlijk is wel dat de luisteraars/lezers geen enkele vrouwelijke auteur de toptien waardig vonden. Saskia De Coster strandde met Wij en ik op de elfde plaats.

Dit was de toptien:

Meer info over Het Beste Boek en de prijsuitreiking op deredactie.be

Lees het lemma over Stefan Hertmans en Gent op deze website, in het lexicon/auteurs