terug naar index
Gevers, Marie

(Edegem, 30.12.1883 - Edegem, 09.03.1975) 

Franstalige Belgische dichteres, schrijfster van romans en kinderboeken  

Aangemoedigd door Max Elskamp en Emile Verhaeren begon Marie Gevers haar literaire carrière met enkele dichtbundels. Zij debuteerde met de bundel Missembourg (1914) die een lofzang was op haar geboortehuis. Na haar eerste roman, La comtesse des digues (1931), legde zij zich volledig toe op proza. Haar boeken spelen zich voornamelijk af in de Scheldepolders en in de Antwerpse Kempen. Zij verstevigde haar literaire positie aanzienlijk met de romans  Madame Orpha ou la sérénade de mai (1933, haar meesterwerk) en Château de l’Ouest (1948), maar ook met een enkele “livres de nature” zoals  Plaisir des météores (1938) en L’herbier légendaire (1949). Voor kinderen schreef zij onder meer L‘oreille volée (1942) en Voyage sur l’Escaut (1947). Een reis door het voormalig Belgisch Kongo inspireerde haar tot Des mille collines aux neuf volcans (1953).

Gevers werd in 1938 als eerste vrouw opgenomen in de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique. Zij ontving talrijke prijzen, o.m. in 1961 de grote vijfjaarlijkse (staats)prijs ter bekroning van een (Franstalige) schrijverscarrière.

Gent kreeg een bescheiden plaatsje in haar Schelderoman Madame Orpha die gaat over een driehoeksrelatie tussen een belastingsontvanger, zijn vrouw Orpha en haar minnaar Louis. Daarin wordt kort verwezen naar Gent en zijn dialect. 

[Tine Englebert]

Over Marie Gevers: