Nieuws

11-04-2017

Woutertje Pieterseprijs voor Gerda Dendooven

De Gentse illustratrice en (toneel)schrijfster Gerda Dendooven heeft de Woutertje Pieterseprijs 2017 gewonnen voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- en kinderboek. Dendooven illustreerde exact dertig jaar geleden haar eerste boek. Ze geldt als een van de befaamdste en meest bekroonde Vlaamse schrijver-illustrators.

lees meer
21-03-2017

Els Moors wordt Dichter des Vaderlands

De Brusselse dichteres en prozaschrijfster Els Moors volgt in 2018 de huidige Dichter des Vaderlands Laurence Vielle op. De West-Vlaamse studeerde onder meer in Gent en was er actief als freelance journaliste. Ze schreef er ook columns over het Gentse nachtleven en is redacteur van het literaire periodiek nY (het voormalige Gentse tijdschrift Yang).

lees meer
10-03-2017

Literair Gent pakt uit!

Bij de opening van de nieuwe Gentse bibliotheek in De Krook (10-12 maart 2017, inclusief Literair programma) pakt Literair Gent uit met fysieke en digitale presentaties.
Een selectie van zeldzame en unieke stukken uit het iconografisch archief wordt getoond, maar ook recent werk van Gentse auteurs. In de digitale presentaties kan je grasduinen door een Tijdslijn Literair Gent, nagaan welke historische en culturele bezoekers Gent aandeden sinds de 7de eeuw, meer lezen over de Gentse stadsdichters en van de Paarse Zetel-gasten die sinds 2003 langskwamen. Grasduin ook naar hartenlust in de digitale dossiers van enkele hedendaagse Gentse auteurs en in de Gentse bibliotheekgeschiedenis. 

lees meer
20-01-2017

Schrijver Robert Anker overleden op dag dat zijn Gentse roman verscheen

De Nederlandse dichter en romanschrijver Robert Anker overleed op de dag dat zijn nieuwe roman “In de wereld” verscheen. Die zeer actuele historische roman over een ontheemde, opent en sluit met 15de-eeuwse scenes in de stad Gent.

lees meer
11-12-2016

Weke van ’t Gents (11-18 december)

Voor het eerst organiseert de Stad Gent een “Weke van ’t Gents”, waarbij allerlei activiteiten het Gentse dialect en de volkstaal in de verf moeten zetten. Er zijn lezingen en boekvoorstellingen, onder meer over/met de Gentse volksmuziek, de Gentse versie van “Reynaert de Vos” en “Tellen in ’t Gents”.

lees meer
09-12-2016

Stadsdichter David Troch rondt ‘een geweldige liefde’ af

David Troch rondt op 9 december zijn twee jaar stadsdichterschap van Gent af met de boekpresentatie ‘een geweldige liefde’in het Gentse Poëziecentrum (Vrijdagmarkt). Troch was van april 2014 tot april 2016 de vierde officiële stadsdichter van Gent.

lees meer
10-11-2016

Blauwe Vogels van Maeterlinck op Predikherenlei in Gent en nieuwe vertaling

Op 8 november werd op de Predikherenlei te Gent het kunstwerk Blauwe Vogels ingehuldigd. Het lichtkunstwerk is geïnspireerd door het sprookje “L’oiseau bleu” van de Belgische Nobelprijswinnaar Literatuur, Maurice Maeterlinck. Ook werd de eerste Nederlandse vertaling voorgesteld van Maeterlincks oorlogsdrama “Le Bourgmestre de Stilmonde” (1918), door André Capiteyn.

lees meer
07-11-2016

Gentse striptekenaar Marc Sleen overleden

De 93-jarige Gentse striptekenaar Marc Sleen overleed gisteren, 6 november, in Hoeilaart. Sleen is een Belgisch stripicoon en bekend bij jong en oud met zijn succesvolle stripreeksen De lustige kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke, Doris Dobbel en Nero. In die laatste reeks verschenen enkele Gents getinte stripverhalen.

lees meer
17-10-2016

Christophe Vekeman wint prozaprijs provincie Oost-Vlaanderen

De Gentse schrijver Christophe Vekeman krijgt de prozaprijs 2016 van de provincie Oost-Vlaanderen voor zijn satirische roman "Hotel Rozenstok". 

lees meer
15-10-2016

Visser-Neerlandiaprijs van ANV voor Gentse Eva Cools

De Gentse filmmaker Eva Cools krijgt de Visser-Neerlandiaprijs voor haar filmscenario “Cleo”. Ook haar vorige kortfilms Las Meninas, Alles Komt Terug en De Puta Madre werden al flink opgemerkt.

lees meer
10-09-2016

Annelies Verbeke wint Opzij Literatuurprijs

De Gentse schrijfster Annelies Verbeke heeft de Opzij Literatuurprijs 2016 gewonnen voor haar roman “Dertig dagen”. Ze is vooral bekend van haar internationale bestseller “Slaap!".

lees meer
27-08-2016

Vaernewijcks getuigenis Gentse beeldenstorm hertaald

Ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van de Gentse beeldenstorm stelde de stad een een hedendaagse hertaling voor van Marcus van Vaernewijcks ooggetuigenverslag van de beeldenstorm in Gent: ‘Te triest om 't al te vertellen. Beeldenstorm in Gent, 1566’, door Joris de Zutter. Een fraaie uitgave die leest als een historische thriller.

lees meer
02-08-2016

Wim de Wulf overleden

De Gentse acteur, regisseur en schrijver Wim de Wulf is op 29 juli overleden in zijn woonplaats Flobecq. Hij was artistiek leider van theater Ultima Thule en werd vooral bekend met zijn ‘Gomaar’-trilogie.

lees meer
02-06-2016

Sarah Tutélaire en Ward Cools winnen VERS-finale in Amsterdam

Sarah Tutélaire van het Atheneum Wispelberg uit Gent won gisteren de eerste prijs in de grote VERS finale voor jongeren. Ze haalde het van 32 finalisten uit Nederland en Vlaanderen. Ward Cools van het Atheneum Gentbrugge was de beste VERS-poëziedebater.

lees meer
12-05-2016

Dichteres Christine D’haen herboren in Sint-Amandsberg

Op zaterdag 30 april werd in de Koninklijke Nederlandse Academie voor Taal- en Letterkunde (KANTL) de postume dichtbundel Geboorte van Christine D’haen voorgesteld. De bundel bevat negentien gedichten, die geschreven zijn tussen 1977 en 1983 en waarvan talrijke dichtregels herinneren aan D’haens jeugd in Sint-Amandsberg en Gent.

lees meer
11-05-2016

Emile Verhaeren-huldigingsjaar 2016

In 2016 is het honderd jaar geleden dat de Franstalige Vlaamse schrijver Emile Verhaeren bij een ongeluk in het station van Rouen om het leven kwam. De symbolistische dichter met Gentse roots was een internationale beroemdheid tot in Rusland en Scandinavië. Het startschot voor het huldigingsjaar Emile Verhaeren werd al in 2015 gegeven met een expo in Saint-Cloud/Parijs; ook 2016 telt een goed gevulde agenda, waarop we hier even focussen.

lees meer
02-01-2014

Nieuwsbrief Literaire Actualiteit in Gent

Alles weten over wat er de volgende maand op literair vlak gebeurt in Gent? Abonneer nu !

lees meer
06-07-2012

Marc Sleen 90 met nieuwe Hoed

Een van de eerste Nero-albums, “De hoed van Geeraard de Duivel”, geïnspireerd door de legende rond het Gentse Duivelsteen, wordt opnieuw uitgegeven bij Marc Sleens 90ste verjaardag. Op 6 juli wordt de striptekenaar gehuldigd op het Gentse stadhuis.

lees meer