Help

In Literair Gent kan op drie manieren gezocht worden: via het HOOFDMENU, via SNELZOEKEN en via UITGEBREID ZOEKEN.

- Hoofdmenu
- Snelzoeken
- Uitgebreid zoeken
- Zoekresultaten
- Interne links

HOOFDMENU

Het Hoofdmenu in de linkerkolom is overal zichtbaar. Hier hoeven geen zoektermen ingevuld te worden.
Het Hoofdmenu leidt naar verschillende domeinen :
-naar overzichtsartikelen over literatuur en Gent;
-naar een lexicon met bio-bibliografische informatie over Gentse auteurs en passanten, over anoniemen, Gentse literaire verenigingen, tijdschriften en evenementen, met bijbehorend beeldmateriaal;
-naar tekstfragmenten, met zo mogelijk links naar het volledige bronboek en/of een digitale editie;
-naar wandelingen, die gedownload en afgedrukt kunnen worden, en waarbij u naar believen een vertrek- en/of eindhalte kan kiezen.
Verdere keuzes kunnen gemaakt worden door te klikken op een letter van het alfabet of op een item uit de gepresenteerde lijsten.

SNELZOEKEN

Bij Snelzoeken moet één enkele zoekterm ingevuld worden van minimaal 3 karakters, tenzij het om vaste begrippen gaat, zoals bv. “Vlaamse leeuw” of “Vrede van Gent”. De zoekterm kan een (deel van een) naam, titel of woord, of een jaartal zijn. Als je geen of te weinig resultaten krijgt, zoek dan met een variante of deel van de zoekterm, bv. “Spanj” i.p.v. “Spanjaarden”. Dit is ook handig als je de juiste spelling van een naam of titel niet kent, zoek bv. op “D’ex” of “Exs” om “D’Exsteyl, Roger” te vinden of zoek via het hoofdmenu.

UITGEBREID ZOEKEN

In Uitgebreid zoeken is een combinatie van één zoekterm met optionele selectiecriteria mogelijk. Zo kan je voorselecteren op een specifiek domein (Auteur, Tijdschrift, enz.), en fijner selecteren op Gentse/niet-Gentse auteur, beperken op taal, genre (proza, poëzie, toneel, jeugdliteratuur…) en eventueel op mannelijk/vrouwelijk, zodat een zeer specifiek zoekresultaat mogelijk is.
Je moet voor elke keuzemogelijkheid minstens één optie aanvinken, soms zijn meerder opties tegelijk mogelijk. Hoe meer specifieke combinaties, hoe kleiner het zoekresultaat.
Als je geen of te weinig zoekresultaten krijgt, opteer dan voor een kleiner aantal specifieke opties of voor een variante zoekterm.
Ook hier staan de meest relevante zoekresultaten het hoogst in de lijst

ZOEKRESULTATEN

De zoekresultaten worden gesorteerd op relevantie. Zoeken op bijvoorbeeld “Maeterlinck” geeft als resultaat eerst het recente nieuws en het Auteurslemma “Maeterlinck, Maurice” (dat de meest essentiële informatie bevat), en vervolgens bv. de Overzichten waarin zijn naam genoemd is of de Tijdschriften/Verenigingen/ Evenementen waaraan zijn naam verbonden is, evenals een of meerdere Fragmenten uit zijn werk, en vanzelfsprekend ook de Maurice Maeterlinck-wandeling op Literair Gent.
De zoekresultaten zijn afkomstig uit de volledige website, want de inhoud wordt fulltext doorzocht. Daardoor worden zelfs niet-geïndexeerde items uit het nieuwsarchief zichtbaar, zoek bv. op “Ben Jelloun”.
Krijg je te veel resultaten, gebruik dan de functie “Uitgebreid zoeken” in de rechterbovenhoek.
In elke lijst met Zoekresultaten kan doorgeklikt worden. In welk onderdeel van de website je bent, kan je aflezen in de aanduiding links boven de navigatiebalk (naast HOME). Dikwijls kan je ook via "terug naar index" of "naar boven" meteen teruggaan naar een vroeger opgeroepen onderdeel van je zoekproces.
Denk eraan dat de getoonde zoekresultaten beperkt zijn tot de afgewerkte items, onafgewerkte items vind je enkel via het hoofdmenu.

INTERNE LINKS

Van een lexiconitem, van een overzicht, enz. kan direct doorgeklikt worden naar verwante items op de website, bijvoorbeeld een (andere) auteur, een vereniging waarvan de auteur lid was, een overzicht waarin de auteur genoemd wordt, een tekstfragment uit zijn werk... Deze interne links verschijnen telkens in de rechterkolom en zijn contextgevoelig. Ze worden enkel aangeboden als er verwantschap bestaat met andere webpagina's in Literair Gent. Klik op de gewenste link.